От клоните – към корена

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как обикновеният, редовият човек може да използва в живота си закона за корените и клоните?

Отговор: Желае ли той или не – неговият живот ще се преобърне.

И по-добре е за човека да знае какво трябва да се случи с него, за да участва и сам в този преврат, – защото така или иначе той ще се случи. Но ако човекът взема  участие в това, то той ще усеща себе си добре, докато в противен случай – зле.

Човекът трябва да разбере, че възприемането на реалността е относително и зависи от отправната точка, която може да бъде променена. И по този начин се променя и реалността, защото тя съществува само относително човека, който я усеща.

Затова, ако той иска да измени живота си –  това ще означава изменение на реалността. И това е по силите на човек дори и днес: от настоящия момент и нататък и от този свят – към света на Безкрайността.

Въпрос: Всичките тези човешки изобретения – самолети, автомобили и т.н. не означават ли – неосъзнат стремеж на хората към обединение?

Отговор: Разбира се! Това е човешкият стремеж към сливане с Твореца, желанието да постигне Висшата степен. Човек не извършва и едно действие, което не би било насочено към тази цел.

И дори и когато той се занимава с нещо съвършено противоположно, когато той яде, пие и се развлича – всичко това е само подготовка, всичко това е включено в неговото движение към своя корен.

От урока по статията “Същност на науката кабала”, 08.02.2011

[34901]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed