Огнената дъга между стъпълата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: За да порастне ново растение е необходимо зърно, което притежава целия  необходим потенциал, но след това то напълно изгнива и от него трябва да пробие новият кълн.

Може ли да се вземе този пример за духовното развитие и необходимо ли е някакво разкъсване преди подема на следващото стъпало?

Отговор: Между стъпалат съществува разкъсване и желанието трябва да направи скок, за да достигне следващото стъпало. Аз извършвам 99% от работата на стъпалото, на което се намирам за да достигна такова остро желание да се издигна от него, че оставането ми там да е по-лошо от смъртта.

Аз действам над знанието, отменяйки разума и чувствата си, не желаейки нищо друго, освен повече отдаване, каквото притежава по-високото стъпало. Аз с всички сили се залепвам към учителя, обкръжението, книгите – само да мога да завърша този останал ми процент. Но аз съм уверен и зная, че само светлината може да ми помогне да извърша този скок.

Защото остава разрив като между два електрода, през който трябва да прехвърчи искра. Аз съм предвижил „електрода” си, сегашното си стъпало към следващото, колкото съм могъл, но сега те трябва да бъдат съединени от огнена, електрическа дъга, а това не е по силите ми. От мен зависи само усилието, моето желание да унищожа този разрив, да го дам на късо!

Това е същият този процент, който вместо теб завършва Твореца, когато си направил всичко зависещо от теб и си се приближил така, че между стъпалата е останало само „каменното сърце” /лев а-евен/, което не можеш да дадеш „на късо” – и тогава Твореца прави пробив за теб и осъществява този скок.

Защото между стъпалата съществува безкраен разрив. Не можеш да минеш от едното на другото – можеш  само да прескочиш. Разликата между стъпалата е като между „еш”/има и „аин”/ няма /Твореца и творението/, тъй като на следващото стъпало ставаш в нещо подобен на Твореца. Преминаваш от стъпало „творение“ на стъпало „Творец“.

А на следващото стъпало става същото, когато напълно го реализираш на ниво творение, отново трябва да преминеш на стъпало Творец, по-високото от теб.

От урока по статията на Рабаш, 11.02.2011

[35176]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed