Ние бихме намерили общ език с Адам

каббалист Михаэль ЛайтманКогато езика не е свързан със своя духовен корен, ние не предаваме важност на неговите думи, названията на материалните клони.

Ако съвременният италиянец, грък или който и да е друг се срещне с човек от същата националност, живял преди 1000 години, те не биха се разбрали.

Някои езици са трудни за разбиране дори в този вид, в който са били преди 200-300 години. И всичко това е защото няма връзка на клоните с корените.

Само иврит свързава пряко клоните с корените и затова този език не се изменя. Ако сега при нас дойде Авраам, Адам, Моисей или Раби Шимон, ние всички бихме се разбрали един с друг. В древността произношението е било по-гърлено, но сега това сме го загубили, имало е чувствителна разлика  между буквите, които днес се произнасят почти еднакво, но самият език не се е изменил.

Макар и да сме загубили от него някои думи. Когато Рабаш четеше заедно с мен Теилим (Псалмите на Давид) понякога отбелязваше, че не знае някоя от думите. Т.е. в нашият свят не съществуват техните явни клони, а в духовния свят техния корен за сега не е явен и е неясен – затова връзката на корена и клона още не се е разкрила.

Излиза, че има думи, които ще ни се наложи да изясняваме. За сега те присъстват само в Псалмите на Давид, който олицетворява цялото общо постижение (Малхут). А кабалистите все още не са постигнали тези думи, защото обикновено те зависят от общото поправяне. Има множество клони и съответстващи им духовни корени, но все още не всички са ни се разкрили.

От урока по статията”Същност на науката кабала”, 10.02.2011

[35007]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed