Необходимо е да седнем зад чиновете и да учим

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако направя нещо, в цялата система стават изменения и когато близо до мен се прави нещо, отново цялата система се променя. Как изобщо мога да направя каквото и да било?

Отговор: Вярно е. Ето защо е необходимо да учим как да се отнасяме към живота, към обществото, как да намерим с какво си струва да се занимаваме и едва след това да пристъпим към работа. Както в продължение на първите двадесет години от живота  си сме изучавали как да се приспособим към този свят, така и сега, както казва Баал а-Сулам във вестник „Народ”, за всички нас е необходимо да седнем зад чиновете и да учим.

Но това не е трудно. Защото в момента, в който този подход и цел станат световно дело, а разбирането за това стане всеобщо – това е много лесно. Защото тогава, чрез връзките между нас ще се осъществява предаването на информацията, сведенията и чувствата, и изведнъж ще започнеш да разбираш много неща – без да знаеш откъде, и ще почувстваш, че този закон работи.

Досега сме се учили анти егоистично как да се държим „добре” с останалите. Ние сме егоисти и не желаем да се съобразяваме с никого, само искаме да измамим всички и да правим каквото ни се прииска. А ни казват, че трябва да сме добри, да се усмихваме и други подобни.

Излиза, че тази форма на възпитание ме е принуждавала да се намирам в постоянна вътрешна борба със самия себе си. А сега, съгласно интегралната система за възпитание, ние се намираме в подобие с природата и отиваме към сливане с Твореца, тъй като всичко, което се разкрива и това, което се явявам аз, става общо, обединено. Така че, всяка мисъл, желание или усещане, стават всеобщи, разпространяват се между всички и всички започват да разбират, че това е така.

Ние постигаме духовното стъпало на разкриване на Твореца на етап, когато цялото човечество се включва в този процес и съвсем неочаквано ще се изясни, че всеки човек започва да чувства духовния свят, разкриващ се във вътрешното му усещане, с което всички ние сме свързани в общата мрежа – и по този начин, на него му се открива висшата реалност.

От лекция в аудиторията „Кабала за народа”, 08.02.2011

[35738]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed