Начало на пробуждането

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво иска Творецът, когато „играе“с мен?

Отговор: Творецът не иска нищо. Той е добър и твори добро. Изхождайки от замисъла на творението за благото на създанията, Той е извършил едно действие – създал е желанието да се получава. При това го е създал веднага в съвършенно състояние. Както е казано в „Предисловие към Книгата Зоар“ началното и крайното състояние пребивават в единно съвършенство.

Но за да постигнем къде се намираме, как и защо Той изначално ни е създал – ние постепенно се връщаме в съзнание, постепенно разтваряме състоянието, в което пребиваваме. В крайна сметка, всичко се случва само по отношение на нас, в нашето възприятие. Нищо друго не се изменя освен моето разбиране и осъзнаване.

Така че Творецът не иска нищо от нас, Той просто ни е дал възможност да познаем състоянието, в което ни е създал – съвършено, вечно, подобно на Него. Това и трябва да направим, преминавайки през няколко етапа. Отначало се развиваме неосъзнато, на неживо, растително и животинско ниво. А на последния етап, на човешко ниво, достигаме до съзнанието и постигаме истинското си състояние. Именно сега се извършва този преход.

По-рано също е имало хора, познаващи духовната реалност, но индивидуално. Сега към процеса се присъединяват всички души, започващи да усещат, да осъзнават къде се намират в действителност.

От урока по статията на Рабаш, 04.02.2011

[34415]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed