Как обръщаме любовта в ненавист

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако всичко, съществуващо в този свят се явява отпечатък на духовния свят, основан на любовта, то как в нашия свят може да съществува убийството?

Отговор: Всичко идва към нас от света на Безкрайността, от постоянното и съвършено състояние, от пълното сливане с Твореца. Но в творението всички тези съвършени корени се разкриват, съгласно неговото несъвършенство, показвайки ни доколко не съответстваме на висшето съвършенство.

Във висшия свят действа програма, която помага да разкриеш самия себе си и да разбереш какво ти е необходимо да допълниш, за да се издигнеш към корена. В корена всичко се случва в най-чист, поправен и съвършен вид. Но в нашия свят, поради разликата в стъпалата, в световете, това се разкрива в противоположната форма.

Ние разкриваме духовното действие, но виждаме колко то не е духовно, според степента, в която не съответстваме на висшето стъпало. Това се нарича: „Всеки съди, според собствената си непоправеност”. Виждам или извършвам някакви непристойни действия, защото самият аз съм лош. Ако поправя себе си ще видя, че тези действия са добри.

Вчера съм видял, че хора се убиват един друг?! Днес виждам, че си подаряват един на друг подаръци! В корена, действието не се е променило, но аз съм  допълнил себе си до корена и по тази причина съм променил своята гледна точка. Бих могъл да видя, как в духовния свят е унищожено егоистичното намерение, а виждам как в нашия свят стават истински убийства.

Висшият и нисшият свят се състоят от едни и същи елементи, но във висшия свят между тях има любов, а в нисшия – ненавист. В нисшия свят всичко се преобръща на обратно! Остават само детайлите, а всички видове връзки между тях се променят, защото в нашия свят тези връзки са напълно разбити и ни разделят ненавистта, отхвърлянето, пренебрежението към другите. Докато във висшия свят, ние сме свързани и безкрайно предани един на друг.

Както съществуваме с теб в този свят, така и във висшия свят съществуват духовните ти и аз, само че там сме съединени и се обичаме един друг, а тук сме разделени и се ненавиждаме. Разликата между световете се превръща в разлика на отношенията между мен и теб.

Висшите корени определят, че между нас нещо трябва да се случи – но какво и как да се случи, определяме сами, със своята непоправеност или поправеност: ще се ненавиждаме и ще се убиваме един друг или ще се обичаме и ще се прегръщаме.

От урок по статията „Същност на науката кабала”, 09.02.2011

[34925]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed