Какво се измени днес?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо науката кабала толкова дълго е била скрита от народа, за да не навредят тези, които още не са готови? Какво се измени днес, че станахме готови и тя може да ни помогне?

Отговор: Хората биха могли да я използват егоистично, за да получават удоволствие от нея. А това е вид клипа, нечисто използване.

Работата е в това, че докато желанието на човек не съзрее за науката кабала, не си струва той да се приближава към нея, защото незрялото му желание ще обърне кабала в съвършено друго занятие. Ние виждаме колко много хора под формата на кабала прокламират (и продават), всевъзможни вярвания, религии, медитации. Но ако желанието на човека е съзряло за духовно развитие, то го направлява в това общо поле от души, което светлината напълва и той се премества като електрически заряд в полето, достигайки нужното място. Така той се развива.

Затова в продължение на цялата история ни се е наложило да чакаме, докато желанията на хората се развият в по-голяма или по-малка степен. И сега вече зависи от всеки човек как той ще реализира себе си.

Но кабала е била скрита, докато душите не съзреят за нейното използване. Желанието на човека не е било готово за нея, било е още непонятно към какво се отнася то. В момента, в който желанието достигне зрялост, става ясно, към какво то принадлежи: към поправяне на себе си, към науката кабала, или към масите, които просто вървят след кабалистите.

Но докато всички души не се смесят напълно една с друга, не е било възможно тя да бъде разкрита.

От урока по статията “Предисловие към Паним Меирот”, 20.02.2011

[35870]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed