Кабала като приложна наука

каббалист Михаэль ЛайтманКонгрес Берлин-2011, урок 3:

Кабала както и всяка истинска наука е основана единствено на експеримента. Погледнете малкото човече как расте –  по същия начин ние с вас сме расли в миналото. Ние сме сумирали всички наши наблюдения, стъпка по стъпка в течение на хилядолетия и постепенно сме ги превърнали в науки. Но всички те се основават единствено на експеримента, нищо повече. Тези експерименти ни създават цялата основа за всички науки.

Ако нещо не преминава  проверка чрез експеримент – това не е наука. Това може да бъде ваша измислица, а друг ще го измисли по друг начин. Само ако имаме строго повтарящи се данни, като резултат от извършени опити, те се превръщат в наука.

Да допуснем, че днес се намирам в лабораторията и изучавам някакво свойство, явление. В крайна сметка пиша статия в научно списание за това как функционира това наблюдавано от мен явление. След това я проверяват в други лаборатории, в други места и пишат своите отзиви – от това се изгражда науката. Така е било през всичките хилядолетия.

Но днес, ние не разработваме науката кабала сама по себе си, а се занимаваме с нейното прилагане.

Цялата наука кабала към днешния ден е вече написана, изложена. Няма какво да добавим, освен тези материали, които пишем , за да помогнем на себе си и на себеподобните си. Т.е., да допуснем, че съществува някаква висша физика, а след това тя се излага в писмен вид за студенти, за ученици, за любители, за всякакви практически приложения – и тук е по същия начин.

Днес с вас четем Книгата Зоар и произведенията на Ари, които са изложени и са ни прокоментирани в книгите на Баал Сулам. Няма практически какво да добавим към това. Има още статии, писма – т.е.всичко, което сме получили от Баал Сулам. Това практически е всичко.

Освен това, единственото, което можем да направим е да напишем за всичко, което  наблюдаваме с вас, изпитваме върху себе си, за да е по-лесно на хората, които вървят заедно с нас или ще тръгнат след нас. Т.е. не разработваме науката, а някак си я адаптираме към хората, които ще се обърнат към нея.

От 3-я урок на конгреса в Берлин, 28.01.2011

[34487]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed