Живо творение или мъртъв отпечатък

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Баал а-Сулам подробно обяснява, какво въздействие СА”Г (Бина) оказва на НЕХ”И де-Галгалта (Малхут) – точно както групата въздейства на човек, който е отменил себе си пред нея. Но как на НЕХ”И де-Галгалта се е отдало да достигне до такава самоотмяна и съкращаване?

Отговор: В НЕХ”И де-Галгалта действа същото съкращение от Света на Безкрайността. Цялата Галгалта – това е същият този свят на Безкрайността. Това е съкращаване на силата на светлината, която властва вътре в желанието да се наслаждаваш – така че може да прави с него всичко, което си поиска – та нали тя го е създала.

Светлината иска да доведе желанието до свое подобие, но при условие, че на всяка стъпка в желанието ще има свобода на волята – иначе няма да е творение. Иначе светлината просто ще отпечата свое неживо копие, точно както копирна машина – и това няма да е творение, човек.

Затова светлината прави всичките действия, но и оставя между тях промеждутъци, където ти трябва да добавиш своето собствено участие.

Например, ти идваш на урок, но ти се дава огромно желание за сън – ето тук е мястото да проявиш собственото си участие, работейки над това желание. Състоянията ще бъдат такива, които няма да са по силите ти да преодолееш, но ти трябва да си организираш такова обкръжение, което ще ти влияе и ще ти помага да се справиш с тези пречки – не с твои сили, а със силата на влиянието на обкръжението.

Направено е така нарочно, за да почувствам аз необходимостта да отменя себе си пред групата – защото само по този начин аз мога да се приближа към отдаването и да изляза от своя дребнав егоизъм.

Както ти чакаш светлината, за да ти подейства тя, така и светлината чака от теб – ти да използваш групата, като пост и да започнеш да правиш нещо със себе си. Групата – е подобна на инструмент (отверка или гаечен ключ) – просто я вземи в ръце и започни да работиш с нея! Нямаш никакви други инструменти.

От урока по “Учението за Десетте Сфирот”, 27.12.2010

[34183]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed