Да поправиш народите в себе си

каббалист Михаэль ЛайтманНе трябва да се мисли отделно за поправянето на егоистичните желания и да се сравняват те с алтруистичните.

Както е казано в края на Предисловието към книгата Зоар, “народите на света“ в нас получават поправянето от Исраел – с други думи АХАП се поправя от Галгалта ве-Ейнаим.

Затова ако ние се устремим към поправяне на връзката между нас, към това ще се присъединят всички останали. Целият свят ще се присъедини към нас – за това не трябва да се притесняваме.

Трябва ни само поддръжката на “народите“, нужен ни е потокът от тези, които могат вече да се приобщят към категорията “Исраел“. А всички останали ще бъдат поправени посредством нашата работа и тогава ще получат пробуждане. Силата на поправянето ще потече от нас към тях, по същия начин, както от Галгалта ве-Ейнаим светлината идва и поправя, напълвайки АХАП.

Казано е в Тора: “Това е – мъдростта ваша и разумът ваш пред очите на народите“. С други думи, “Исраел“ трябва да извършва поправянето, благодарение на което в нас се поправят и “народите на света“.

Четейки първоизточниците, е важно да не се бъркат тези неща с онези, които ни обкръжават. Отначало ние трябва да ги разкрием и изучим отвътре, в себе си – и само след това можем да си правим някакви изводи относно вътрешния, въображаем свят.

От урока по статия на Рабаш, 15.02.2011

[35374]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed