Да знаеш означава да отдаваш

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако значителна част от човечеството започне да се обединява, както го правим на конгресите, то в света трябва да има по-малко нещастия. Така ли е?

Отговор: Несъмнено, нашите действия носят полза. Също така, няма никакво съмнение, че днес страданията се проявяват в света в много по-лека и по-мека форма и това нямаше да е така без нашите външни и вътрешни усилия. Но доколко те са по-леки, ние не знаем, тъй като не виждаме връзката между нашите действия и различните събития.

Ето защо не можем да кажем, доколко се е снижил процентът на наводненията или пожарите благодарение на конгресите, но положително това е станало. Картината на въздействието може да се види само, ако имаме такова колективно зрение, като при интегралното обкръжение/общество – тоест ако се изкачим макар и на първото духовно ктъпало – първото стъпало на обединението.

Въпрос: Излиза, че в егоистичните си органи на чувствата, никога няма да видим как, посредством обединението сме предотвратили терористичен акт или природна катастрофа?

Отговор: Можеш да го видиш при условие, че имаш екран, за да разкриеш информацията не, заради любопитство или придобиване на вътрешно спокойствие, а за да можеш по този начин да  изпълниш отдаването на ближния. Необходимо ти е знание, за да отидеш по-високо от него: отначало се проявява необходимостта да идеш над знанието, а после, съгласно това се разкрива по-висшето (глобално, интегрално, духовно) знание.

Въпрос: Значи, не си струва да обвинявам себе си, че не съм положил достатъчно усилие в обединението и по тази причина нещо се е случило? Това не е от полза за поправянето?

Отговор: Това е системата на природата: ако тази информация ти беше нужна, то тя щеше да се разкрие – всичко действа съгласно една програма и придвижва света към крайното му поправяне.

Сега не можеш да го видиш, но по-късно ще стигнеш до състояние, когато това ще бъде възможно. Все пак, ако знанието не е необходимо за отдаването, ти самият няма да поискаш разкриването му. Ако не е заради отдаване, то за какво ми се разкрива и ми се дава възможност да знам?! След това, светът ще ти се разкрие открай докрай – ще видиш и ще знаеш всичко! И ще кажеш: „А аз не искам нищо! Ще взема толкова знания, колкото мога да използвам за отдаване – за да се издигна над тях в отдаването”.

От урока по статията „Същност на науката кабала”, 09.02.2011

[34978]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed