Въпрос по “практическа кабала”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво мислите за „практическата кабала”, връзката със сфирот?

Отговор: Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, но нищо от това не се отнася към истинското постижение. В кабала няма нито червени нишки, нито светена вода, никакви култови действия.

Всеки човек в света, без значение на пол, религия или националност, който иска и желае да се учи – за сметка на правилното обучение (и само за негова сметка) може да постигне всичко. Сякаш в него няма тяло.

Т.е. не е важно облеклото, навиците, традициите – всичко това изобщо не е свързано с кабала. Кабала е наука. И когато я изучаваме, то започваме да усещаме този свят по-свързан, по-глобален и това ни открива ново виждане и нов живот. Ние се повдигаме от нивото, където всичко завършва в моето тяло – на глобално, външно ниво, на което аз плувам извън времето.

Това трябва да се усети. Обещавам ви, че ако започнете да се занимавате и навлезете в тази наука, ще почувствате, че това работи именно така. Човек от нашия свят е задължен да се повдигне на степента на вечността.

Всичко, за което говори науката кабала се е осъществило в историята. Още преди 2000 години е било написано от кабалистите, че светът ще навлезе в нова фаза на развитие, когато ще се разкрие книгата Зоар и ние ще трябва да започнем да работим над своето поправяне.

Аз не повярвах на това, когато започнах да изучавам кабала в средата на 70-те години. Но след 20 години, в средата на 90-те години стана действително така.

От лекцията в Париж, 01.02.2011

[35157]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed