Всички средства са с еднаква значимост

С помощта на кабалистичната методика, поправяме в себе си частта „Исраел”, както и частта „народи на света”. Защото те си помагат една на друга, както чрез пречки, така и с подкрепа – и действат заедно.

Човекът трябва да разбира, че всичко се прави в негова полза. Всичко, което се разкрива по пътя, трябва да се прояви именно по този начин, а той трябва само вярно да се съчетава с всички елементи: учител, книги, група и Творец – и така напредва.

Трябва да разбере, че ако всички компоненти се съберат заедно, именно това е реализацията на целта. Нека човекът не се отклонява от това единство, повишвайки важността на единия компонент над другия.

Някои предпочитат да се устремят изключително към Твореца – и оттук възниква религията. При религиозните хора, Творецът е на преден план: всичките им молитви и желания са устремени към Него, а любовта към ближния е нещо второстепенно.

Други се съсредоточават върху учителя и изпадат в хасидизъм, в преклонение. За тях, учителят е по-важен и от другарите, и Твореца.

Трети се насочват само към другарите – за тях най-важна е добрата компания. Като правило, в нашите групи това е невъзможно, защото изучаваме Силата, която пробужда ненавист между нас, за да можем да се устремим към истинското поправяне. Затова, не можем да бъдем истински приятели – както е в другите общества.

Така че, само и именно еднаквото отношение към учителя, обучението, другарите и Твореца, ни позволява да постигнем целта.

От урока по статия на Рабаш, 15.02.2011

[35377]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed