Все едно стъпваш на непозната планета

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: С какво се  отличава кабала от психологията, която учи, как хората да се свързват помежду си?

Отговор: В частта на практическото си изследване психологията е вярна и се включва в кабала. Науката кабала съдържа вътре в себе си цялото знание за природата на този свят. Тя говори за всичко, което се случва от началото и до края на творението и затова включва в себе си всичките науки на този свят. Кабала просто не ги описва в детайли, защото не поставя пред себе си такава задача.

Психологията, като опит за наблюдение над частните форми на поведение в нашия свят  до сега беше вярна. Но днес вече стои въпроса, доколко тя ще остане вярна и занапред, тъй като влизаме в абсолютно нов, глобален свят. Върху нас започва да действа глобална система, която взема предвид не всеки персонално или отношенията между два индивида, а оценява всеки във връзка с всички, а всички – във връзка с всеки.

По този начин ние не умеем да подхождаме към света. Нямаме наука, която би могла да ни обясни такъв подход.

Ние не успяхме да развием наука за поведението на аналоговите глобални системи и за законите за съществуване на всичките им компоненти, защото вътрешното ни съдържание беше друго! Човека може да развива само онези форми, които съществуват в него самия, вътре в неговата природа.

Но ако не чувствам своята връзка с останалите, аз няма да мога да развивам науката за нея. Тук е целият проблем! И сега ние излизаме в свят, за който абсолютно нищо не знаем! Абсолютно! И нищо няма да узнаем докато органично, вътре не се свържем с всички.

Резултатът е, че само кабалистите са способни сега да развият за нас науката за тази обикновена, земна реалност, която ни се разкрива сега – и никой друг! Всички други ще се окажат абсолютно безпомощни и няма да са наясно какво да правят с всички разкриващи се проблеми и катастрофи. Нито един специалист няма да може нищо да предложи: нито психолога, нито физика, нито математика, нито биолога.

Ние изведнъж ще започнем да разкриваме, че цялата наша наука постепенно ще престане да работи в това ново състояние. Защото върху нас въздейства нова силова мрежа – интегрална, съобразяваща се с общата връзка между всички.

Разбирате ли в какво трудно положение се оказахме?

Затова ни е нужно колкото се може по-бързо да разпространим науката кабала, за да разберат хората действителността пред тях. Ако има поне малко стремление напред, минимално съгласие и разбиране, поне някаква осведоменост и желание за разбиране – това вече ще промени цялата картина и ще облегчи живота на света.

Ето и сега към Австралия приближава тайфун, а какво ще направят хората, освен да плачат. Те ще се стараят да укрепят домовете си, да забият още няколко пирона в стените, но нима това ще помогне срещу разбушувалата се стихия.

От урока на тема “Занятия с мъдростта на кабала”, 04.02.2011

[34440]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed