Внимавайте, когато играете на лотария

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е това път на светлината и път на страданието? За кого е това страдание – за егоизма ли?

Отговор: Подразбира се, нали ние усещаме страданието в своето желание да се насладим. Но и в желанието за отдаване е възможно да се усети страдание. Всичко зависи от това, какво ти разбираш под страдание.

Представи си, че аз съм открил кабала, включил съм се в група, учил съм дълго. А после изведнъж печеля от лотарията, няколко милиона!

Сега животът ми се е променил. Как мислиш – това пътя на светлината ли е или пътя на страданието?

Аз мога да го нарека път на страданието, защото сега тези пари ме объркват и аз не знам какво да правя с тях. Досега цялата ми глава е била заета с кабала, а сега трябва да мисля за пари, това е огромна сума и аз трябва да помисля къде да ги вложа, за да не се обезценят и как да ги използвам разумно.

И се получава, че това е път на страданието. Защото вместо спокойно да си напредвам, по простичкия и приятен път, сега са ме пратили на обход, да заобикалям, и искам или не, съм принуден да се занимавам с материални работи, и да си губя времето обмисляйки положението. Аз не мога да се отърва от това и това е голям проблем – истинско страдание е, относително желанието за отдаване, духовната цел.

А относително желанието да се наслаждаваш ти си длъжен да кажеш, че това е пътя на светлината, и че ти си получил награда за своята праведна работа! Ти мислиш, че това е благословение, пратено ти свише.

Затова, всичко зависи от това – на какви везни претегляш – от какво си избрал да получаваш наслаждение.

От урока по статията “Свобода на волята”, 18.02.2011

[35690]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed