Висшата сила, скрита в обединението

Интернет не съществува отдавна, а от около 15-20 години. Още не е успяло да се смени едно поколение, но вече успя да се появи такова, което израстна с интернет.

И ако почакаме до следващото поколение, още 15 години, мисля, че ще видим едно напълно различно човечество. То непрекъснато ще живее в интернет, постоянно ще се намира в общата мрежа, свързваща всички ни чрез някакви мобилни устройства от типа на iPod. И само чрез тази виртуална връзка, ние ще поддържаме приятелството си един с друг.

Именно тогава, ще се открие цялото наше зло и добро. Защото тази система притежава вътрешна сила, която засега не чувстваме. Все още предстои тя да се пробуди и разкрие.

Там, където хората са съединени един с друг, се появява и „трети компонент” – следствието, „производната” на тази връзка. Да допуснем, че сме група от 10 човека, които са съединени помежду си. Значи има сумарна сила на групата, състояща се от 10-те човека.

Но това, все още не е всичко! Когато се обединяваме, се появява допълнителна сила – още един компонент, породен от нашето единство, неговото следствие – „обобщение”, включващо в себе си всички частни сили.

И ако се съединим в една мрежа, въпреки че тя е егоистична и лъжлива, събрала в себе си всички най-лоши образци на нашата природа – това не е важно. Нещо повече, това е система, която ни съединява! И затова, там трябва да се разкрие сила, която ни обезпечава връзката.

И тя ни разкрива новата потребност. Самата връзка има такава собствена природа, характер, законност, че ще ни привлече към интеграция, съединение, правилно развитие – към наистина единно човечество.

Ако се съединим – не е важно с какви, с добри или лоши връзки – при всички случаи, тази връзка ще ни доведе до правилното съединение. Това може да бъде съпроводено от удари – ако сме егоисти и не разбираме правилната форма на развитие. А можем да напредваме приятно и хубаво. Но, така или иначе, вътре в тази връзка действа особена сила, която се намира на едно стъпало по-високо от нас.

Това е онзи общ егоизъм, който ни е съединил и принудил да бъдем заедно, който е организирал цялата тази връзка и нас в нея – като някаква отрицателна сила. Но вътре в нея присъства положителна сила, която постепенно ни привлича към това да станем като един.

Убеден съм, че в най-близко бъдеще ще разкрием това, съдейки по скоростта на настоящото развитие.

Това е естествено явление – когато хората се съединяват, вътре в обединението присъства допълнителна сила, идваща като следствие от него. Така е устроена природата. Може да са се събрали някакви клоуни или най-лошите престъпници, но тяхното съединение ще даде силен резултат (макар и да е лош). Това е така, защото самото съединение притежава духовна сила. Тъй като духовното е именно съединението.

Затова, нашето съединение може да бъде добро или засега все още лошо, но в резултат, то въпреки всичко ще ни придвижи напред.

От телевизионната програма „Попитай кабалиста”, 20.01.2011

[34249]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed