„Изучавай кабала, тя ще ти обясни всичко!“

каббалист Михаэль ЛайтманОт урок №3 конгреса в Берлин

Кабала се явява система от знания и методика за разкриване на Висшата сила във всички нейни проявления, във всичките поколения до самия край на съществуването ни в този свят. Тя не само ни обяснява целта на творението и говори за това, какво ще стане и ще се случи – тя ни издига самите нас!

Ако която и да е друга наука не прави с нас нищо, а само обяснява как с нейна помощ да направим нещо за себе си, някак да подобрим нашия свят наоколо, то науката кабала – това е методика за подем на човека от нашия във Висшия свят.

Изучавайки я, ти започваш да се издигаш, променяш своята форма, променяш своята същност. Ти започваш да виждаш себе си, целия свят, и в крайна сметка се издигаш на следващото ниво. Това не е обикновена наука, която ти изучаваш “отвън“, извън себе си – а методика за поправяне, подем. Това е може би най-основното, което съдържа тя.

Ще се надяваме, че в края на нашето разпространение ще достигнем такова състояние, когато хората ще узнаят, що за методика е това и всички науки ще успеят да се разкрият отново в своето единство. Както просто, кратко и ясно пише Парацелз в своя трактат „Парагранум“ [Das Buch Paragranum]: „Изучавай кабала (artem cabbalisticam), тя ще ти обясни всичко!”

Виждаме, че днес всяка наука се намира в своята специфична област и всяка от тях има още хиляди други ниши, в които има учени, които не разбират как да общуват един с друг. А кабала по принцип е предназначена за това – да обедини наново всички тези науки заедно, да им даде една единна основа и да издигне всичките към една единна цел и към едно единствено знание. С това тя е особена.

Тоест накрая човек разбира света, в който съществува като едно единно цяло, глобално, обединено, интегрално – това, към което и днес в принцип ние трябва да се стремим.

От 3-ят урок на конгреса в Берлин, 28.01.2011

[34262]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: