Правилният въпрос е вече отговор

каббалист Михаэль ЛайтманОт урок №1 на конгреса в Берлин

Въпрос: Защо е толкова сложен самият процес на задаване на въпроса? Защо е трудно вътрешните процеси да бъдат облечени именно в словесна обвивка?

Отговор: Защото когато човек го боли той вика. А какво точно го боли не знае. Отиваме на лекар за да ни постави диагноза. Когато бебето го боли нещо, то не може да каже къде точно го боли.

Трябва да мине много време за да може от вътрешната болка, проблем, пречка да започнем да усещаме: „Що за пречки са това? Защо са необходими? Какво казват? Накъде водят? Какво да правя с тях?”. Всичко това е процес на вътрешно съзряване.

В науката кабала ние изучаваме, че светлината трябва да премине четири стадия преди да построи под себе си правилното желание.

Първо аз усещам нещо, което ми е неизвестно. После изведнъж чувствам противоположното състояние, че съм усещал, а сега не усещам. След това усещам и не усещам заедно, в мен започва сравнение. И само след сравняването на тези две противоположни усещания стигам до мнението – а какво всъщност е това. И после от разбирането „какво всъщност е това” започвам да постигам причината, откъде това е възникнало в мен.

Тоест това е цяла редица, последователност на вътрешно съзряване на човека, когато той може да дойде и да каже: „ Да това ме боли. От това ми е лошо. Това е моят въпрос. Ето това искам да разреша чрез отговора.” Това не е лесно.

А ние от своя страна сме длъжни да се опитаме да му помогнем, като на бебе. Нищо, че той вика, значи трябва по някакъв начин да се подходи към него, да се заостри вниманието и да се направи опит да се разбере от какво му е лошо, независимо от това, че той сам не може да попита. Да намерим този общ контакт.

Но това е проблем на всички стъпала. Ако ме попитате, същото се случва и с мен. Всеки път в нашето предвижване напред възниква нещо неразбираемо: „Какво? Защо? Как? Откъде? Каква е връзката, с какво? Какви са причините, какви следствията?”. Цялата тази верига започва постепенно – постепенно да се ражда и се появява въпросът. А от правилния въпрос вече произтича отговора.

И след това отново неразбиране – Защо? Какво пречи?. И отново въпрос и отново отговор. Така че, с въпросите трябва да се работи.

От 1-я урок на конгреса в Берлин, 28.01.2011

[34194]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed