Кого и за какво да съди

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Когато се чувствам откъснат от групата, трябва ли да запазя търпение и да не осъждам другарите?

Отговор: Трябва да съдим себе си, а не тях – възприемам ги отрицателно, защото така ги вижда моят егоизъм. Но тези различни хора са събрани в групата от Твореца, който иска да се съединя с тях. Той извиква в мен неприязън към тях и моето егоистично желание ме отблъсква от обединението. Това означава, че съм разкрил злото в себе си, както е казано: „Аз създадох злото начало и създадох Тора за неговото поправяне”.

Сега трябва да привлека светлината по време на учебните занятия само с една цел: да се обединя с хората в групата, които отхвърлям. Нищо друго не е необходимо. Ако в резултат на учебните занятия, моето отношение към тях се промени, значи ми е подействала светлината на Тора и съм придобил свойството отдаване.

Тоест целта се състои не в това, да се обединя с другаря или да поправя своя егоизъм – това са само средства. Целта е, чрез привличането на светлината да придобия свойството на Твореца, Неговия образ.

Затова е направено така, че отблъсквайки другарите, за мен да стане необходимо въздействието на светлината, която ще ми даде свойството на Твореца. А иначе, нямам необходимост за това. Тоест ние трябва да мислим не за необходимостта нещо да поправим, а че за сметка на поправянето, ще постигнем целта.

От урок по статия на Рабаш, 18.02.2011

[36029]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: