Единство на двадесет милиарда души

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Виждаме, че човекът е хищник. Целият смисъл на съществуването му е да погълне ближния си и да постигне собствените си цели. Ако ние постигнем взаимно поръчителство, а населението на земята стане 20-25 милиарда души, как ще се случи всичко това в действителност?

Отговор: Какъв е проблемът, че са 20 милиарда души? Представи си, че всички те са твои роднини, че ти се чувстваш като едно цяло с тях и изобщо не те притеснява, че те са заедно с теб. Точно обратното, ти променяш своето отношение към тях: чувстваш се добре, когато всички те са възможно най-близки с теб.

Въпрос: Но какво ще стане, ако няма никакви ограничения?

Отговор: Всеки човек сам си слага ограничения. Представи си една майка, която има 20 милиарда деца. Притеснява ли я броят им, ако тя има всичко, от което се нуждаят те? Тя живее в света на Безкрайността, тоест в свят на абсолютна светлина, удовлетворение, напълване и изобилие.

Разбира се, трудно е да си представим как се променя човек. Но ако си с твоя любим и наистина го обичаш без каквито и да е сметки, то ти искаш да бъдеш с него непрекъснато. Винаги искаш да си до него и то възможно най-близо.

Тогава какъв би бил проблемът с това да имаш 20 милиарда любими? Ти няма да усещаш, че те са 20 милиарда души. Ти ще чувстваш, че всички те са заедно с теб. Това е най-желаното и удобно състояние.

Всъщност, ти не ги разделяш на 20 милиарда, а всички те си само ти. Това се нарича включване.

Това, което ни пречи, е психологичен проблем. Не можем да си представим как ще се случи това. Ние си представяме, че живеем в тела, но когато постигнем взаимно поръчителство, тогава вместо телата, ще усещаме вътрешния потенциал на всеки един.

От 2-ят урок на конгреса в Берлин, 28.01.2011

[34255]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: