Всичко зависи от желанието

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако човешката природа това е желанието да се наслаждаваш, защо тогава голяма част от човечеството се задоволява с малко и не търси вечното наслаждение?

Отговор: Веднъж случайно срещнах стар мой приятел – още от детските години. Още тогава той събираше марки. Когато аз “преболедувах“ това увлечение, му подарих цялата си колекция. Спомням си как марките изгубиха ценността си в моите очи, а той получи от тях удоволствие.

И сега, когато се видяхме той ми каза:

– Освен марки, сега вече събирам и пликове.

Той така сериозно каза това, че аз му обещах да му изпратя наш плик. В това няма нищо смешно: човека цени нещо, в него има определено желани. Аз дори и не опитах да поговоря с него за светлините и вечното наслаждение. За какво – щом си говорим за марки и пликове?

Всичко произтича от желанието. Докато в мен имаше желание – аз също събирах марки. В детството всеки преминава през такива периоди. А в него това желание си остана – аз как да му предам своето желание? Това е невъзможно.

Виждал съм много деца, които порастваха около Рабаш, неговите ученици и роднини. Ако в детето има желание – има, ако не – не. Да го принудиш не можеш. Той вижда с какво се занимаваш ти, останалото зависи от неговия стремеж. И нищо не можеш да направиш.

Така че ние не можем да изискваме от човека да работи по обединението. Колко хора в света са наистина загрижени за това и желаят да видят света като единна проста светлина, една Сила? Кой иска да възприема единствено така картината на реалността и то така, че да не усеща себе си в нея? Или притежаваш това желание, или – не!

Да, с помощта на групата ние можем да ускорим развитието, но отново по същия начин, без да притискаме човека.

От урок по статията на Рабаш, 10.02.2011

[34965]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: