Внимание – деца!

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: В последно време расте броят на децата, неспособни на социално взаимодействие. Защо се случва това и как да им помогнем?

Отговор: Сега в човечеството се проявяват много нови (странни и неразбираеми за нас) явления. За тези явления науката кабала дава общо обяснение: ние се намираме в завършителния период на егоистичното развитие на човечеството и встъпваме в периода на неговото поправяне. Предишният период продължи 5771 години, от Адам до наши дни. Поправянето се състои в това, да не използваме егоизма за привличане, поглъщане, напълване за себе си, използване на другите хора за наше наслаждение.

Идвайки до края на развитието, егоистичното желание чувства опустошеност и отсъствие на удовлетворение. То не може да се развива по нататък: нито относно нормалното поведение в обществото и социалното взаимодействие, нито в областта на науката и културата, възпитанието и образованието, в семейните отношения – в нищо. Човечеството изпитва криза във всички жизнени сфери, защото целият ни живот е построен на егоистичната природа, развитието на която завърши. Точно това поражда в новото поколение такива явления, като неспособността за социално взаимодействие – аутизъм, нарушение на развитието, отклонения в поведението.

Освен това, тези явления се отразяват и на развитието на медицината: в миналите поколения такива деца просто не са оживявали – никой не е знаел как да се занимава с тях.

Да се помогне на такива деца може само с помощта на поправянето на егоизма, защото това е част от обществото, която е непоправена относително цялото общество. Ако ние се заемем с поправянето и усилим положителната сила  на любовта и взаимодействието, то с това ние ще ги излекуваме.

Изведнъж ние ще видим, как те започват да чувстват, реагират и разбират повече – просто те ще започнат да живеят. Ние ще ги оживим с това, че в процеса на занятие с науката кабала притегляме в нашия свят общата добра сила и се стараем да се отнасяме към всички с добро. Само по такъв начин можем да победим всички проблеми, свързани с общата криза.

От телевизионната програма „Попитай кабалиста“ №187, 07.07.2010

[34504]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: