Вече никой няма да може да се скрие в своя топъл свят

Въпрос: А ако човек не се интересува какво се случва в света? Той си има своя топъл ъгъл и интересите му са съсредоточени там.

Отговор: Но изведнъж, в това ъгълче прекъсват тока и водата, нещо го притиска…

Въпрос: Цените на бензина и на хляба растат…

Отговор: Ако беше само това! Липсата на подобие между един малък орган и общата система се усеща много силно, а аз съм зависим от тях.

Защо сме започнали да се съединяваме в села, а после в градове и държави? Защото така човек се чувства по-уверен. Така може да си осигури всичко необходимо.

Струва си да се провери къде са били произведени всички електрически и механични приспособления, които използваме в бита си. Географията им е целия свят и ние сме зависими във всичко от всички страни по света. Нима сега някой може да седи спокойно в къщи? Светът е кръгъл. И Баал а-Сулам е писал за това още преди сто години.

Ние виждаме, че никой не знае как да преодолее всички тези възникващи кризи. А всичко е заради това, че не можем да работим с интегралната система. Знаем как технически да работим с ограничени системи, но когато аз самият се намирам в чуждото тяло на интегралната система – това е ужасно. Несъответствието със системата е страдание на всички стъпала, на всички нива и във всички посоки. В това е причината за лошите усещания.

Организмът на човека поддържа определена температура и налягане, но ако го приведем в неравновесие със средата… Затова изгаряме, ще бъдем премазани, защото не трябва да бъде така – човек да не е в равновесие с природата.

„Да съм в равновесие” означава, че аз, заедно с всички назъбени колела наоколо се въртя във всички посоки и милиарди такива колела ме докосват. Как мога да ги имам предвид, ако това ми е инстинктивно неприсъщо по природа?

Моят организъм е така устроен, че всички негови част са взаимосвързани и така функционират. Но от мен не се изисква да изучавам, как съм съединен с всеки човек. Това трябва да дойде отвътре и е работа на светлината, връщаща към Източника.

Ти просто чувстваш връзката си с всички и естествено, държиш се по съответния начин. А нашето общо желние ръководи всички ни, и ти придобиваш както общото желание, така и общия разум – и всъщност, целия свят. Казано е: „За мен е създаден светът” – именно това ти предстои да откриеш.

От лекция в аудиторията „Кабала на народа”, 08.02.2011

[35735]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: