Бяг на място

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: От опит знаем, че в духовния път има подеми и падения. Какво ще ми помогне да избягам от полето на битката?

Отговор: „Избяга“ не означава да се отдели изцяло. Не, ти продължаваш да седиш на уроците, ти си приветлив и доброжелателен към другарите, изпълняваш всички закони на групата, участваш в дежурствата, плащаш маасер, макар всъщност отдавна да си избягал на друго място в мислите и чувствата. А може би, привичката да бъдеш в група е станала твоя втора натура. Точно това е бягството.

Физически ти си на мястото си, но ние съдим не по телата, а по желанията и намеренията, а те в теб може да са се оттеглили в далечни земи. А значи ти не си тук. С други думи, по време на обучение ти не прилагаш разум и чувства, желания и мисли, за да се удостоиш със светлината, възвръщаща към Източника. И излиза, че си избягал.

Няколко години търкаш тук седалките. А после питаш: „Е, къде ми е възнаграждението?” Т.е. твоите егоистични представи за награда не са се изменили ни на йота.

Така, че човек трябва да проверява себе си: ще избяга ли той или не? И работата се отчита непрекъснато, всяка секунда. Както пише Баал а-Сулам в „Предисловие към ТЕС”, п.18, важното е да не се отвличаме от главното – от криещата се в Тора светлина, която възвръща към Източника.

И преди всичко – по време на обучение. Тъй като човек дори и да се е подготвил, може в мислите си да избяга от целта. Ако си удържал намерението за 5 минути, а след това си го изпуснал, то всичките три часа са отишли напразно.

От урока по статията на Рабаш, 07.02.2011

[34698]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed