Полет с въздушен балон към свободата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е светлината Хасадим и как да я създадем?

Отговор: Когато с помощта на обкръжаващата светлина, възвръщаща към източника, аз развия своята точка в сърцето, тя става моето условие за отдаване на Твореца. Аз получавам тази способност. Светлината Хасадим ме освобождава от егоизма и аз се издигам над него. Това е сякаш получавам въздушен балон, който ме издига над земята, и аз мога да летя!

Светлината Хасадим е светлината Бина, светлината на свободата. Аз се освобождавам от своето егоистично желание, сякаш излизам от Египетските граници и ставам свободен от властта на своето его. Аз се издигам над него и то повече не ме обременява. Аз повече не съм свързан с никакви егоистични свойства, които са ме заставяли да крада, лъжа и скривам – аз се отказвам от всичко и ставам свободен, сякаш гледам целия свят и себе си от горе, реeйки се във въздуха. Такава свобода ми дава светлината Хасадим.

Светлината Хасадим се разпростира не вертикално, а хоризонтално, защото тя не е зависима от степента на желанието. Това е подобно на „широката душа”: „Аз съм тук, готов да отдавам на всеки, без да съм управляван от своето желание за получаване. Вземете всичко, което имам – аз нямам нищо против! Аз съм свързан с Твореца, обединен съм с Него и не чувствам никакви ограничения от своя егоизъм – той повече няма сила над мен.”

Ако човек дотолкова излезе извън егоизма, докато се издига в светлината Хасадим, той освобождава себе си от ангела на смъртта, издигайки се над него.

От урока по статията на Рабаш “Пояснение към Птиха”, 07.01.2011
[32114]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed