На пътя към вярата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Обръщайки се с молба за съсъд на отдаването, аз винаги виждам, че такъв няма в мен. Къде се намира мястото на вярата?

Отговор: Да придобиеш вяра е много трудно. Защото това означава – да преминеш махсом. Вярата – това е свойството отдаване (хафец хесед), свойството Бина, светлината на отдаването/хасадим. А съвършената вяра – това е светлината хасадим със светенето на светлина хохма.

Става въпрос за висока степен. За да я постигнеш, трябва да се издигнеш над егоизма си, да излезеш от Египет/махсом, да се отървеш от Фараона/егоизма в себе си и да получиш сили/свойството на светлината/отдаването.

Такова е началото на вярата/отдаването. А после настъпва периодът “четиридесет години в пустинята“, когато ние придобиваме вярата, свойството отдаване, изграждайки я над нашия егоизъм.

Завършил този етап, аз получавам вярата, която е над всички мои желания, над целия Египет. Сега аз мога да встъпя в съвършената вяра – да получа вътре в себе си светлината на отдаването/хасадим,  светлината на мъдростта/хохма, усещането за Него, разкритието.

Ето това е встъпване в земята на Исраел:  егоизмът/Фараонът, получаващ поправяне чрез светлините до свойство отдаване/хафец хесед, работи сега за получаване от Твореца заради отдаване. С други думи, твоето желание работи в устрем направо към Твореца (Исраел = яшар-Ел).

От урока по статията на Рабаш, 02.01.2011

[31479]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed