Когато се разкрива змията

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да се зарадваме на разкриващото се зло?

Отговор: Не, ти не можеш да се зарадваш на това. Получавайки удар, ти си длъжен да го почувстваш и едва по-късно ще можеш да работиш с него. Не е възможно да се защитиш предварително, така че вместо удар да усетиш прегръдка.

Работата е там, че злото се разкрива не като зло в прекия смисъл на думата, а като способност за осъзнаване на злото. И това вече е нещо абсолютно различно.

Осъзнаване на злото е когато, получавайки огромни наслаждения, се намираме в най-прекрасните и сладки състояния, които само злото може да подстави и по-добри, от които не ще ти се случат – ти разкриваш егото си като зло.

Ударът не е в това, като например да ти причиня днес някаква неприятност – това просто не е зло, което се разкрива.

Осъзнаване на злото е, когато в най-добрите свои състояния усещам своето его като зло. И тогава, в мен възниква ненавист именно към тези състояния, в които на мен ми е така добре.

С други думи, осъзнаването на злото и самото зло са две противоположности. И затова се нарича осъзнаване на злото, тъй като задействам своя разум, с помощта на който в доброто се разкрива злото.

Според степента, в която го разкривам, аз откривам удара, който идва от него, но самия удар аз не усещам. Защото злото не се проявява явно, то винаги се възприема като добро.

Змията се разкрива именно тогава, когато най-много се наслаждаваш. И само благодарение на светлината, която се спуска към теб, а също и на твоето обкръжение, ти разкриваш какво е зло – „ангелът на смъртта”.

От урок по писма на Баал а-Сулам, 21.01.2011

[33946]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed