Кабалистите – за Тора и за Заповедите, ч.25

Скъпи приятели! Моля ви, задавайте въпроси по темата за тези цитати на великите кабалисти

Бележките в скобите са мои.

Какво е молитвата?

Какво значи, че Творецът лекува разбитите сърца? Известно е, че главното в човека – това е сърцето. Където “сърце“ – това е съсъдът, получаващ святост свише. И както ние изучаваме при разбиването на съсъдите: ако съсъдът е разбит, то всичко, което попада в него – изтича навън.

И затова, ако сърцето е разбито, тоест, в сърцето властва желанието за получаване, в него не може да влезе светлината, тъй като всичко, което влиза в желанието за получаване – изтича към нечистите сили, “клипот“. И това се нарича “разбито сърце“.

Затова човек се обръща към Твореца и моли: „Ти трябва да ми помогнеш! Защото съм най-лош от всички, чувствам, че егоистичното желание владее сърцето ми и затова няма нищо свято, което би могло да влезе в такова сърце. Аз не моля за нищо излишно – а само за възможността поне нещо да направя заради отдаване, но нямам никаква възможност в себе си за това, така че само Ти можеш да ме спасиш“.

И така трябва да се разбере написаното в Псалмите (34:19): “Творецът е близко до съкрушеното сърце“ – тоест до тези хора, молещи Твореца за помощ, да излекува техните разбити сърца и да ги направи цели.

Рабаш. Шлавей Сулам. Статия 2, 1991 г. “Завърни се Израил, към Твореца”.

[32616]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed