Игра на въображението ми

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Не веднъж съм чувала от вас, че всичко, което ми причинява някакви неприятности, засяга или обижда, всъщност се намира вътре в мен. Как да почувствам и разбера това?

Отговор: Когато истинската реалност ми се открие, аз разбирам, че всичко се усеща вътре в мен, а отвън няма нищо.

Такова понятие – “извън мен“ не съществува изобщо. Защото всичко се усеща вътре в мен, става в моето възприятие. И струващата ми се сега реалност: просторите на този свят, безкрайната Вселена, Земното кълбо с всички многочислени детайли, – всичко това аз усещам вътре.

Затова спрямо това, как аз поправям своето общо егоистично желание, – се променя цялата тази картина.

Само в нашия свят ние не усещаме това, защото я възприемаме в желанието, което качествено не се променя: то може единствено да стане по-голямо или по-малко.

Но ако ние бихме променили основното му свойство – от поглъщане навътре, към отдаване, то вече бихме усетили от страни нашето предишно възприятие и бихме успели да съдим правилно за случващото се.

Това не е просто – трудно е да се разбере, невъзможно да се почувства. Само благодарение на Висшата светлина, която постепенно, капка по капка, добавя своето въздействие на нас, – и внезапно ни преобръща.

И човек, в допълнение към своите обикновени свойства/келим, придобива нови. Този свят не изчезва, само че освен него, човек започва да усеща допълнителната реалност – нейната вътрешна част. И само тогава разбира къде се намира той всъщност, чувствайки, че нашия свят е просто илюзия.

От лекцията в Натания, 12.12.2010

[32989]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed