Водач за цялото човечество

Книгата «Зоар». Предисловие. Статията Водачът на магарета”, п.74: Един човек вървял след тях, подкарвайки магаретата” – т.е. насочвал техните магарета.

Казал раби Аба: Да отворим портите на Тора, тъй като дойде нейният час и времето за поправяне на нашия път””. Водач” означава, „онзи, който убожда”.

И това име е заимствано за водача на магаретата”, тъй като неговото действие се състои в подкарването на магаретата чрез убождане с върха на пръчката, за да се движат по-бързо.””

Всяко творение трябва да бъде доведено до сливане с Твореца. И всичко, извършващо се в реалността, включително и въртенето на всеки атом, се движи само към тази цел. Няма в света други действия – било то със съгласието на нисшите, или без тяхно съгласие.

И към тази цел ни води особена сила свише, наречена „водач на магарета”. Ако станем подобни на мъдреците, за които разказва «Зоар», тогава ще тръгнем заедно с «водача» и той ще ни помага по пътя  .

Ако ли не, самият „водач” ще боде нашите „магарета”, нашето желание за наслаждение с острата си пръчка. Това всъщност ще са всички страдания, на които ще бъде подложен светът, ако не желае да върви към целта осъзнато и с разбиране.

От урока по книгата «Зоар». Предисловие, 10.01.2011

[32402]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed