Виртуалната връзка е по-близко до духовната

Въпрос: Вие споменахте, че социалните интернет-мрежи съответстват на природните закони за развитие. И действително, Facebook има просто феноменален успех – половин милиард потребители! Това става необходим атрибут на съвременния живот. Защо на човек толкова му харесва именно виртуалната връзка, какво е особеното в нея?

Отговор: Нашата природа – това е желанието да получиш наслаждение, да напълниш себе си, да почувстваш нещо ново, да разбереш, да чуеш. Ние виждаме, че съвременната телевизия – това са хиляди канала, а ако влезеш в интернет, то там въобще има всичко, което поискаш – безкраен обем от информация. И всичко това следва от нашето желание за наслаждение.

Ако това желание може да намери за себе си напълване – това е добре. Но ако не можем да го напълним, то развиваме интернет-мрежи в такава насока, за да получаваме все повече и повече напълване. Докато постепенно не разберем кое за какво и тогава всичко, което не отговаря много на нашето его, на нашето развито желание, постепенно губи популярност и свежда до нищо.

И самото его също „вижда”, че му е полезно да е свързано с другите. Въпреки, че това е дълъг път, но постепенно хората и цели държави, които някога са враждували една с друга, започват днес да разбират, че няма избор. Ние не можем вечно да враждуваме – нали няма да чакаме, докато се унищожим взаимно. И се съгласяваме, че ни е по-добре да установим някакви връзки и да разговаряме.

Така животът ни учи да се съединяваме. Затова Facebook е много полезно явление. От него се ползва всеки човек в света, който иска да заема видно положение – започвайки от президента и до портиера. (Например, Президентът на САЩ, Обама, има 17 млн. „приятели” във Facebook). И това е достъпно за всеки.

Това е добре, защото в някаква степен отговаря на потребността да се достигне вътрешната връзка. И аз мисля, че на това ще се научим: как да отидем до по-вътрешни връзки – вместо физически, материални.

От телевизионната програма ”Попитай кабалиста”, 20.01.2011

[33930]

 

 

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed