Разбиването: късчета светлина във всяко парченце

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: По какво се различава работата с „грешниците” и с „праведниците”?

Отговор: Преди всичко, е необходимо да се разбере, че става въпрос за състоянията на човека по отношение на Твореца.

Както обяснява Баал а-Сулам в Предисловието към ТЕС, на нас ни е необходимо да преминем тези състояния по пътя: завършен грешник – незавършен грешник – среден – незавършен праведник – завършен праведник.

Как да се проверят тези състояния? Когото и да попиташ, всеки се смята ако не праведник, то поне среден. В действителност, единственият критерий за правилно измерване, това е самоанулирането в групата.

В даденият случай, обкръжението е и нашият измервателен уред. Общото кли се е разбило именно заради това, скланяйки глава пред обкръжението, ти да осъзнаеш къде се намираш и да получиш сили от Твореца.

След разбиването твоето кли се е разделило на множество части. Творецът, намиращ се в него, също се е разделил, и сега се намира във всички тези части. Те са точно като парченцата на някога единната мозайка, които ти събираш, съгласно зададената програма. С това ти присъединяваш частите на своята душа – заедно с частите на Твореца, частите светлина, които се крият в тях.

В този свят, в своя егоизъм ти възприемаш всичко това като материална група. С времето групата става за теб духовно понятие. Това не са хора, заедно пеещи песни и желаещи да се обединят, – във всеки от тях ти откриваш част от своето кли със заложена в нея частица от Твореца.

Зад лицата на другарите се крие духовното обкръжение. Сега ти ясно разбираш, че разбиването, нашата сегашна реалност и другарите ти позволяват да водиш духовна работа.

Когато Творецът е недостатъчно важен в твоите очи, ти се чувстваш грешник, и тогава, за да получиш тази важност, се обръщаш към обкръжението. В него има келим, в него присъства Твореца, в него се излива светлината, която и внася в теб това духовно понятие.

По този начин, всичко се намира на едно място: човекът и всички части, струващи му се чужди.

От урока по статия на Рабаш, 05.01.2011

[31840]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed