Щастлива майка на 7 милиарда деца

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако приема желанията на другите като мои собствени, не означава ли това, че заедно с всичките техни наслаждения, получавам също и цялото им страдание, за цялото човечество? Аз идвам, за да получа неземно наслаждение, но защо получавам и допълнително страдание?

Отговор: Ти не получаваш страданието на другите, а техните желания. Как може да изпиташ удоволствие от това да напълниш желанията на другите, ако те не са празни преди това? Трябва да почувстваш празнотата им.

Разбира се, не е приятно да имаш празни желания. Но, ако ти ги придобиваш с цел да ги напълниш, тогава си щастлив, че са празни! Това означава, че имаш възможността да ги напълниш! Това е като една майка, която се радва, че е приготвила толкова много храна, и нейното гладно дете яде добре от нея.

Затова, тук няма никакво страдание, а само наслаждение! Сякаш пред теб има вкусно ядене и ти пробуждаш апетита в себе си преди да ядеш. В крайна сметка, това е единственото нещо, което ти липсва, за да го получиш.

Светлината е в абсолютен покой и ние сме в океан от светлина. Колкото повече получаваш от другите празни съсъди или желания, толкова повече ти ще можеш да ги запълниш със светлината и цялото това наслаждение ще бъде твое! На това ни учи науката кабала. Тя е „мъдростта на получаване” или напълване.

Ти си като майка, която има 7 милиарда гладни бебета и достатъчно мляко за всяко от тях – цялата светлина на Безкрайността. Можеш ли да си представиш само какво наслаждение е това?!

От урока по статията „Свобода на волята”, 17.12.2010

[30048]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed