Тъмнината – това е силен огън

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как може вместо добра светлина да възникне жесток огън?

Отговор: Вие сте прави, този въпрос ми задаваха много хора по време на пожара в Израел. Така, свише идва светлината, а ние, със своите противоположни на нея свойства и действия, я обръщаме в огън.

Вижте какво казва за това Зоар (има още много такива места). Зоар, Берешит, п.17, статията „Земята беше пуста”:

Тъмнината – това е силен огън. И тази тъмнина покрива пустотата, царува над тези отходи и се изправя от тях. По този начин, тъмнината – това не е просто отсъствие на светлина, т.е. опустошеност, а категория на опустошаващото действие, подобно на силен огън, изгарящ и унищожаващ всяка същност – докосвайки се до нея и оставяйки пусто нейното място.

Затова е казано, че тъмнината – това е силен огън, изгарящ и унищожаващ всичко. Така тя унищожава и прекъсва светлината на нейното място, и тази тъмнина покрива тази празнина. И се нарича тъмнина, а не огън, защото силата на изпепеляване в нея идва не от нея самата, а от това, че тя цари над тези отходи, които се наричат пустоти, и получава от тях.

Защото това е включване на свойството на съсъда в свойството милосърдие. Малхут се е издигнала на мястото на Бина, за да се изправи там с категорията екран в нея. А доколкото в Бина няма никакъв съсъд и огън, за да може Малхут да се изправи в екрана, както се е изправил хаосът, – дотолкова цари тази тъмнина над пустотата, където се намира силен огън, обръщащ нечистотата в отходи и пустота.

Оттук тъмнината получава силата на изгарящ огън, подобно силният огън в пустотата. Тази тъмнина покрива пустотата, цари над тези отходи и се изправя от тях, понеже получава от пустотата тази мощ на силният изпепеляващ огън.

[29248]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed