Спомен за светлината

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е това решимот?

Отговор: Решимо (информационен запис) – това е впечатлението, което е останало в кли/ желанието след излизането на светлината, напълваща го преди. Това е светлината, която се намира в келим/ желанията.

Какво означава „светлината е излязла от кли”? Тя не свети както по-рано, доколкото няма екран, няма връзка със светлините, и затова те светят само отдалеч. Затова се казва, че в кли има малко светлина.

Решимот са подобни на спомените, които аз помня от миналото. Това не е светлината, напълваща моето желание, когато с помощта на екрана аз придобивам връзка със светлината, и ние се съединяваме заедно, доколкото екранът свързва тези две противоположности помежду си.

А когато няма екран, светлината не е свързана с кли. Тя се намира в кли и никъде не изчезва, но кли не може да я усети, да я застави да свети. Светлината в него почти не се усеща – и това се нарича „решимо”.

Ние просто казваме, че светлината е изчезнала и е оставила вместо себе си решимо, но всъщност съвсем не е така. Светлината е останала на мястото си и никъде не е изчезнала, но така ние я усещаме – сякаш няма никаква връзка между кли и светлината.

От урока по “Учение за Десетте Сфирот””, 13.12.2010

[29627]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed