Работа на пълен работен ден

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какви са конкретните действия за достигане на обединение и свойството отдаване?

Отговор: Нашето единствено свободно действие е да се съединим с групата, при това колкото се може по-тясно.

Но физическите действия не са обединение. Обединението трябва да бъде вътрешно: за какво правя това?

Опитвайки се да се обединя, аз трябва постоянно да се обръщам към Твореца: помогни ми да достигна обединение!

Аз го водя със себе си на урока, на събранието на другарите, искам Той непрекъснато да бъде редом с мен. Аз изисквам от Твореца да изпълни това действие над мен и не го изпускам дори за минута.

Висшата сила е длъжна да изпълни моето изискване, защото самата тя иска това, както големият иска да създаде за малкия условия за развитие. Но ако детето не иска да се развива, няма по-лоша ситуация – това сме ние. Ние не се вълнуваме от нашето състояние, а Творецът иска да изискваме постоянно!

Затова аз трябва да знам: моята работа е да се съединя с групата и да намеря в тази връзка духовния свят.

Тази работа правя заедно с Твореца. Аз постоянно Го дърпам, както е написано: „Да вървим при Фараона!”. А освен това нищо повече не е нужно.

Какво ни липсва? Първо: разочарование от собствените сили. Второ: увереност в това, че Творецът може да ни помогне. Трето: молба към Него да завърши действието.

Действието винаги изпълнява Той, а затова нашата работа се нарича „аводат а-Шем” (работа на Твореца). Парадоксално, но работя и полагам усилия аз, а работата се нарича работа на Твореца – аз само я предизвиквам!

Но аз трябва много да се трудя, докато разбера, че именно Той е длъжен да направи. Действието се изпълнява от светлината, а аз трябва да бъда в нужното място и да кажа: тук действай! Ако аз намеря това място, то Той изпълнява.

При това не е важно къде се намирам аз и какво правя: в групата, на урока, в къщи, на работа, по пътя – аз винаги се занимавам с това. Това е и нашата практическа работа.

От урока по писмото на Баал Сулам, 12.11.2010

[28644]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed