Празник на първата победа над себе си

каббалист Михаэль ЛайтманЕгоистичното ни желание се нарича „гърци“ или „знание“ и това означава, че искаме да се предвижваме след разума и чувствата, които имаме сега.

Всъщност на какво можем да се опрем и обосновем? – Само на това, което имаме. Точно тук и възниква проблем, защото с тези келим не можем да влезем в духовния свят.

Но духовния свят се намира тук и сега и не съществува някакво разстояние, което ни е нужно да преодолеем или изменим, в което сме длъжни да го постигнем.

Ние постигаме духовния свят в допълнителни органи на чувствата, които трябва да развием в себе си над собственото знание и рационалност, т.е. над егоизма, които трябва да подготвим правилно за да можем за първи път заедно да започнем да усещаме духовния свят.

Това се нарича войната на Макавеите, а победата в тази война се нарича Ханука, което означава „спрели се тук“ – „хану ко“, защото правим спирка по пътя. Това състояние се нарича „хафец хесед“ (не желаещ нищо за себе си) или Бина и се явява разкриване на Твореца или първо поправяне на егоизма.

На този етап човек се повдига над егоизма си и започва да придобива допълнително усещане, наричано „отдаване“. С негова помощ той започва да усеща духовния свят.

Но макар човек и да усеща духовния свят, той се намира в тази реалност пасивно, като зародиш в околоплодните води.

Това се нарича „спирка“, защото човек в действителност не е готов да има ясни знания и възприятия, наричани „постижения“, когато всичко му е понятно и открито и той става абсолютно такъв, както и Твореца и управлява всички духовни светове.

Ако съпоставим това състояние с гостенина и домакина, то независимо от растящото желание да се наслаждава, на етапа Ханука човек се отказва да получи от домакина. Това вече е духовна работа на човека, т.е. той не иска да получава нищо, не желае да участва в духовния свят, а иска само да присъства в него.

Ето защо на този празник се забранява да се използва светлината на свещите, нея можем само да я съзерцаваме. По тази причина се приема, че на Ханука се извършва чудо, защото става изход от егоизма ни, с други думи, чудо от победата на егоизма, след подема / изхода от него / от Египет: избавление от желанията и мислите, които ни удържат в този свят и не ни посволяват да усетим духовния свят.

От лекцията в аудиторията “Кабала на народа”, 30.11.2010

[28387]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed