Обединяване с любов или с ненавист

Въпрос: Има такива движения, които събират по 2000 човека на своите срещи и също призовават към любов и обединение като не споменават изобщо кабала. Възможно ли е да се осъществи обединение така, без използването на първоизточниците?

Отговор: Виждате, че това не води до успех. Е , две –  три хиляди могат да се съберат по този начин. Възможно е някакво голямо нещастие да принуди хората да се обединят.

Но истинско съединение е възможно да се осъществи само, с помощта на висшата светлина – ние самите не притежаваме такава сила. Или пък, можем да видим в това много голяма егоистична печалба – като пред страха от война или много голяма награда.

Но такова обединение е временно. В момента, в който изчезне предизвикалата го причина – връзката веднага се разпада. Затова то не може да се осъществи.

Винаги са съществували всякакви „алтруистични” организации. Баал а-Сулам пише, че в света има 10% природни алтруисти, които искат съединение, но то е абсолютно егоистично. Ако погледнеш какво се крие зад всички разговори за обединяване, ще видиш абсолютен егоизъм. За това говорят всички примери – комунистическа Русия, която сега върви към фашистки режим, а също и израелските кибуци.

Всички опити да се създаде обединение, без помощта на светлината, връщаща към източника, ще бъдат безуспешни. И поради липсата на изход, ще им се наложи да прибягнат до диктатура и средства за потискане – иначе тази страна няма да може да съществува.  

През цялото време стоим пред дилемата: или да поправим природата на човека, или да го принудим да се обедини със сила. А насилието, нацисткият режим, неминуемо ще доведе до война.

Баал а-Сулам е писал за това още в своето време. И Русия не може нищо да направи по този въпрос, а само ще се развива по-нататък, по същия този сценарий. Поправянето е възможно само в един случай – ако използват науката кабала.

Ако не поправяме себе си и не се обединяваме с помощта на светлината, тогава ще ни съединят по друг начин – целия свят го чакат нацистки режими. Защото нацизмът, също е форма на съединяване, но само че – на едни срещу други.

Хората ще почувстват, че трябва да се обединят, че съединението носи спасение и извисяване – и това е правилно. Но те няма да могат да се издигнат и спасят, без помощта на странична сила, която ще им послужи като ненавист към някой друг. Иначе няма да имат причина да се обединят! За тази цел е необходим явен и омразен враг, който да ни съедини заедно срещу себе си.

Така работи егото, а иначе не чувства необходимост от съединяване. Затова обществото започва да клони към нацизма и фашизма. Ако на ниво държавни глави не бъде приета методиката за поправяне със светлината и те не разкрият източника, приканвайки всички да учат , тогава много бързо ще се установи нацистки режим, който незабавно ще доведе до война.

От урока по статията „Слугинята, наследяваща своята господарка”, 19.12.2010

[30203]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed