Кожата защитава плода

каббалист Михаэль ЛайтманКазано е, че „Кожата (клипа) съхранява плода”. Тези „нечисти сили” / клипа обкръжават кли / плода от всички страни и го защитават от външния свят.

Но е непонятно, тъй като в картината на мирозданието, нашият свят е обкръжен от повече висши светове, та от кого тази обвивка ни защитава – от висшето?

Тя ни защитава от двете страни: и от висшата светлина, която не можем да получим и от самия себе си, като не ни позволява да излезем на повърхността.

Но ако човек, намиращ се в този свят, способен да постигне такова желание, което пробива тази черупка и излиза през нея във висшия свят – моля! Клипа ме предпазва и ми дава такова съпротивление, против което натрупвам достатъчна сила, за да оцелея и да живея във висшия свят. По-нататък…

А от друга страна, тя ме предпазва от силното въздействие на висшия свят, за да мога живеейки в нисшия свят, да не го чувствам – иначе той може да ми навреди.

Това, с което се храни висшия е отрова за нисшия. За него това е светлина на отдаването, а аз като я видя, веднага ще избягам, толкова ще ми е ненавистна. Не мога пред тях да устоя, тази светлина ми се струва страшна тъмнина.

Помните ли каква тъмнина и отблъскване усетихте първия ден на конгреса? Какво беше това? – Само леко прикосновение към светлината на отдаване. Разкри ни се малко от светлината – а ние я усетихме като нещо отблъскващо, тъмно, хладно и помислихме: «Не, каквото и да е друго, само това не!»

Но защо?! Защото Той е отдаващ, а аз получаващ. Фараона стои пряко срещу Твореца, и в Египет я има цялата светлина, но я усещаме като египетска тъмнина…

От урока по “Бейт Шаар а-Каванот”, 05.12.2010

[28786]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed