Как да обърнем враговете в приятели

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как можем да си представим какво е това „нечисти сили”/клипот?

Отговор: Представи си, че има „добри” хора, които винаги те хвалят и ти дават подаръци, а има „лоши”, които през цялото време те наказват и ти донасят всякакви неприятности.

Сега се пита, кои от тях действително ти носят добро, а кои ти вредят? Всичко зависи от това, каква цел искаш ти да постигнеш.

Тези, които те бият – ти разкриват истината, показвайки ти, че в теб има такива свойства, които са ненавистни за тях. С това те ти показват източника на злото, причината на ненавистта към теб. Ако ти изправиш тази причина, то изведнъж ще видиш как тези враждебни сили стават твои приятели!

Така, какво мислиш, те поначало добри ли са били или лоши? – Видимо, добри!

А тези хора, които само са ти давали подаръци и през цялото време са те хвалили – не са ти дали нищо да поправиш в себе си. Те само са удовлетворявали твоя егоизъм – така, получава се, че те са твои врагове. Нима не е така?

Това е разбираемо, че на всички им се иска да имат около тях „добри” хора, които да ги хвалят – но тези добри хора развалят света! И написано е в книгата “Зоар”, че „цялото тяхно милосърдие е егоистично – заради себе си”.

Необходимо е да обичаме клипот, да ценим Фараона! Всички наши ненавистници указват на нашите неизправени места. И ако ние видим поправките, които можем да направим с тяхна помощ, то трябва да сме им благодарни.

Цялата ни работа е да отгледаме и да възпитаме себе си – това е изясняване на свойствата, които можем да поправим, и да растем за сметка на егото.

Ненавистта към клипот – това е детството (малкото състояние/”катнут”)! Трябва да видим техният източник – защото висшата светлина идва чрез тях, през нашите повредени желания, и ни показва тези неизправности отстрани, във вид на външни, нечисти сили, клипот. Това се нарича „видими пороци”.

А всъщност аз гледам себе си в огледалото и виждам своето лице, което не ми харесва! Така кого да виня, огледалото или самия себе си? Клипа е нашето огледало. Всички пороци, които ни показва тя – се намират вътре в нас (както и целият свят, който ние виждаме наоколо).

Всички катастрофи и проблеми, с които се сблъскваме, от малките и до най-големите – това е проекция на нашите вътрешни свойства.

Затова без клипот е невъзможно! Ние нищо не бихме постигнали, нищо не бихме чувствали, нищо не бихме различавали. От къде щяхме да започнем нашето поправяне, ако не от клипот?

Невъзможно е да поправим порока, ако не разкрием неговата причина. А ролята на клипот е да ни покажат нашите неизправности. Това е най-необходимото за нас! Ние знаем, че да достигнем до плода можем само през кората.

От урока по “Бейт Шаар а-Каванот”, 06.12.2010

[28948]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed