Как да обикна светлината?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо светлината ни заставя да се откажем от наслажденията, за да постигнем сливане с нея? Някакъв садизъм…

Отговор: Светлината няма избор. Тя те е създала с желание за наслаждение и сега иска ти да предпочетеш на бъдеш с Нея, вместо това, да напълваш своето егоистично желание за наслаждение. Все едно ти обичаш жена, независимо от това, че тя не е красива – тоест, без всякаква корист.

Всеки от нас иска да го обичат такъв, какъвто е, с всичките му недостатъци. И светлината иска ние да покажем любовта си към нея – такава абсолютна, както тази, с която тя се отнася към нас. Ние можем да докажем, че я обичаме, само издигайки се над наслажденията.

Ти се учудваш, как може да се обича този, който те бие? Но ако аз престана да се отъждествявам със своето тяло и със своя егоизъм, издигайки се над тях и чувствайки, че това съвсем не съм „Аз”, то няма да имам никакъв проблем да обичам светлината. И аз я обичам, не „издигайки се над своите страдания” – а заедно с всички наслаждения!

От урока по статията “Кабала и философия”, 30.12.2010

[31285]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed