Грехът и неговото поправяне

каббалист Михаэль Лайтман“Адам е бил съвършен до грехопадението. И едва след греха е паднал от своята степен и душата му се е разделила на 600000 души“. Рабаш, “Каква степен трябва да постигне човек

Въпрос: Как възниква грехът?

Отговор: Грехът възниква при въздействието на светлината.

Да предположим, че аз искам ти да откриеш грешката, но да я откриеш сам, разбирайки нейната същност , а след това да я поправиш – тогава аз ще участвам в процеса незабележимо.

Колко незабележимо? Ще бъда само подбуждащ фактор, който не се усеща в материала на твоето желание, подобно на сфирата Кетер.

Когато човек изпитва внезапна слабост или се потапя в странични мисли, това идва свише. Но поради незнание, той го приема за своя сметка – и това е първият грях.

А след това започва да се бори със себе си, вместо да се обърне за поправяне към Твореца – и това е вторият грях.

Тогава Творецът води човека към избор – уравновесява неговото възприятие с определена светлинка и му дава да разбере, че тук се крие още нещо.

Но системата на духовните степени е построена по такъв начин, че ние не можем да се обърнем пряко към Твореца, тъй като сме противоположни на Неговите свойства, и законът за подобието не ни позволява това.

И затова възприемам външната система от тела – този свят, в който мога да направя първите стъпки към поправянето.

Ако ги направя и присъединя към тях намерение, обръщайки се за помощ към светлината, то сякаш свързвам два свята, пробуждам върху себе си въздействие на висшите души и чрез тях получавам помощ. Тези души на праведниците ми носят светлинка свише и тя започва да работи над мен, да ме издига.

Ето какво представлява грехът и неговото поправяне.

От урока по статия на Рабаш, 02.11.2010

 [25667]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed