Всички опити ще послужат

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: На урока ние строим намерение и се опитваме да се обединим. Може ли да се каже, че отправяме МАН, молба за изправяне?

Отговор: Това зависи от нашето желание, от потребността (хисарон). Човек може да отправи МАН само въз основа на желанието, получено от групата, от стремежа на другарите, с които иска да се обедини.

Той чувства, че е отделен от тях със стена. Тя трябва да бъде преодоляна на всяка цена, но той вижда ,че няма сили да направи това. И въпреки всичко е длъжен.

Тогава от него излиза вик, който достига до „вратата на сълзите”. Мощният порив за обединяване и ясното разбиране на собствената неспособност, безпомощност, пораждат желание, което се нарича МАН.

Човек се обръща към Твореца само тогава, когато всички останали възможности са изчерпани и повече няма към кого да се обърне.

До такова искане не се идва от първи опит. Трябва да се опитва отново и отново. Пример за това, груб, но верен, е половият акт. Движението навътре-навън Зоар сравнява с духовните атаки, когато човекът търси път към духовния зивуг.

Баал аСулам пише за това в Писмо 19: „Единението с Твореца и Неговата Шхина, които човек предизвиква, пълнейки своята чаша с мечтание и тъга, наистина е подобно на земното съвкупление (долния зивуг), предизвикващ раждането на земното тяло, което също задължително се случва от предварителна причина, тоест напрежение, другояче казано, известна степен на затишие и тъга, наричана на земен език твърдост, когато и семето ще бъде за благо, защото се изстрелва като стрела…”

Трябва да се опитва още и още, преглеждайки собствените си желания, търсейки недостигащите, прониквайки в желанията на другарите. Всичко това води до нужното напрежение (кишуй) – човек усеща тежестта, твърдостта (кóши), която се крие тук. В духовното нещата съвсем не са така прости, както в материалния свят.

В крайна сметка човек се сдобива с точката на сплотяването, единството. До там го водят многочислените опити, нито един от който не се губи напразно. Така че да си представяш своята работа в различни форми – всичко ще послужи.

От урока по Книгата Зоар. Предисловие, 05.12.2010

[28759]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed