Антисвят по неизвестна формула

каббалист Михаэль ЛайтманКабала е много трудно да се разкрие сред масите и да се обясни на обикновения човек, защото става въпрос за реалност, която той не усеща, а освен това – тя е обратна на него, „антисвят”.

И това не е просто противоположна реалност, където „плюсът” може да се смени с „минус”, и на нас ни е абсолютно непонятна  тази противоположност, тази формула не действа в нашия свят. Затова е естествено, че с тази наука се занимават единици.

Макар че много хора се съгласяват, че очевидно става въпрос за нещо много възвишено, добро, правилно – но те самите не са способни да се хванат за нея.

И затова виждаме, че човечеството затъва все повече в лъжи и се утешава с някакви сурогати, подменящи истината: теология, мистика, всевъзможни течения „ню ейдж”.

Тук нищо не може да се направи, налага се да се чака, докато човечеството порасне. Колкото повече в хода на ученето са претендиращите за истината в разкриването на духовното – толкова по-скоро на човека ще му се разкрие, къде са доброто и злото.

Известен закон е, че колкото по-популярен става човек – толкова по-бързо се изяснява, колко той всъщност струва. Ако лекарят се рекламира, то всички ще се втурнат да се лекуват при него. И ако той не е много добър лекар, то при такова количество пациенти, много бързо ще се изясни това, и всички ще го оставят.

Допреди това при него може все още да са се лекували някакви болни, а след тази „реклама” въобще никой няма да дойде. Тоест рекламата, в крайна сметка, ще способства за разкриването на истината.

Затова кабалистите не застават против никакви учения –  нека всеки има своето място, защото всички те съществуват поради неизправността на желанието.

Докато хората намират във всички тези методики някакво напълване за себе си, с това нищо не може да се направи. Нека човек сам да си направи изяснение в своя егоизъм и тогава да стигне до истината.

Многобройни препятствия, множество лъжливи учения стоят на нашия път. Но те са като филтри, които ни помагат и прецеждат през себе си нашето его.

И когато човек накрая преминава през всички тези филтри, и престава да вярва в многобройните сили („многобройните богове”) и в своите собствени сили, във всевъзможни фетиши: червени конци, камеи и благословии – той разбира, че нищо не може да му помогне, освен висшата светлина, връщаща към източника на доброто!

А освен това, сега той точно знае – какво означава „добро”. И тогава той идва при него…

От урока по статията “Слугинята, наследяваща своята господарка”, 16.12.2010

[29980]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed