Свят без граници

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Кога в света ще настане мир и навсякъде ще има едно и също ниво на живот? Сега хората се преместват по целия свят в търсене на работа – а тогава всеки човек ще може да остане в родината си и там да живее достойно?

Отговор: Когато в света настане мир – светът ще изчезне… Защото „свят” (олам) означава „скриване” – а него повече няма да го има, всички ще се издигнат към усещането за света на Безкрайността. Нашето сегашно усещане за реалността ще изчезне.

Но докато  сме в процес на поправяне и усещаме себе си намиращи се в „света”, в скриване, в непоправена действителност, то остават различия в жизненото ниво на хората. Защото нашият свят  е проекция на висшия свят.

В степента, в която предизвикваме поправяния във висшия свят, сливания със светлината (зивугим) – и в този свят съответно ще се усещат последствията: страдания или радост.

Ако  предизвикваме само положителни процеси, само изяснявания в света Ацилут,  и процесът на поправяне  работи като поправен часовник, тогава ще се чувстваме добре и в нашия свят.

Но ние, все още не сме завършили поправянето, и затова този свят засега съществува в нашето възприятие и не всички негови части са равни.

А когато в света се установи мир, аз мисля, че човек вече няма да чувства такава зависимост от мястото на живеене. Светът ще бъде толкова обединен, всички в една мисъл, допълвайки се един друг, че всеки ще може да намери кое място му подхожда най-добре съгласно висшите духовни сили, действащи по различните части на земното кълбо.

Защото земното кълбо е следствие от влиянието на висшите сили. Аз изведнъж ще почувствам кое място е най-добро за мен и ще отида да живея там, защото то  ще подхожда точно на корена на моята душа съгласно духовната география.

Във времето, движението и пространството, аз ще извършвам само такива действия, към каквито ме насочва висшата сила, водеща моето поправяне. Това се нарича мир и съвършенство.

Когато  се приближим към духовното поправяне, няма вече да са ни необходими никакви войни за територии! Всеки ще почувства къде му е удобно и хубаво да се намира!

Всички граници ще изчезнат и човек ще живее съгласно корена на своята душа, точно като електронът в електрическото поле, който се стреми към мястото на своето равновесие.

От урока по статията „Мир в света“, 20.12.2010

[30318]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: