Основата на всички поправяния

Книга „Зоар”. Предисловие. „Буквите на раби Амнон Саба”, п.37: „Влязла буквата бет и се обърнала към Твореца: „Владико на света! Нека ти е угодно от мен да сътвориш света”. Отговорил й Творецът: „Именно с теб ще сътворя света и ти ще бъдеш онова начало, от което Аз ще сътворя света”.

Въпрос: Защо светът е бил създаден именно от буквата бет?

Отговор: Защото тя символизира благословията (брахá), светлината хасадим. В нея няма недостатъци. Освен това, няма друг закон, друго свойство, с което може да започне творението.

Как иначе да направиш разлика между желанията, които служат на Твореца и тези, които не Му служат? Как да се осъществи поправянето, ако не чрез светлината хасадим? Защото тя веднага отделя сремящите се към отдаване от стремящите се към получаване – и тогава ти е ясно как да действаш нататък.

Няма по-точен и по-прост анализ от този, който лежи в основата на последващото изграждане. Без хасадим, без стремеж към Твореца, ние нищо няма да изградим от светлината хохма.

А това свойство е безпределно. Светлината хасадим пронизва всички светове без каквато и да е разлика: от Безкрайността, до края на света Асия. Върху нея няма съкръщаване – за отдаването няма никакви ограничения.

Въпрос: Защо тогава не чувстваме благословията в света?

Отговор: Става дума не за нашия свят, а за духовната реалност. Желаейки да я постигна, аз трябва да се запася със свойството на милосърдието (Хесед). То е точно тази благословия, благодарение на която  изграждам своя свят.

Материалният свят е само една въображаема картина в нашето възприятие, предизвикана от духовно безсъзнание. В безсъзнателното състояние, мозъкът поражда илюзорно усещане за живот. Ето това е нашето битие.

За да дойдем в съзнание, ние трябва да се въоръжим със силата хасадим, свойството на буквата бет, благословията. Тази сила може да дойде само свише – тя не ни е подвластна, не е заложена в нас. Но ако полагаме големи старания, за да я придобием, тогава получаваме желаното.

От урока по книгата „Зоар”. Предисловие, 19.12.2010

[30168]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed