Истината е по-скъпа от живота

Въпрос: В наши дни, когато всяка секунда при нас се появяват нови проблеми от всички страни и ние само това и правим да се борим с тях, какви необикновени средства за това предлага кабала – такива, каквито няма никъде другаде?

Отговор: Науката кабала ни обяснява откъде идва цялото зло и поради каква причина ни е зле. И тя утвърждава, че злото идва не някъде отвън, от другите хора или случаи – а сочи право навътре, говорейки ми: ти сам си причината за цялото зло!

С това е много трудно човек да се съгласи и затова той отблъсква кабала. Но, след като кабала указва причината за злото, тя обяснява, че има един единствен шанс да дойдем до доброто – да поправим злото в себе си на добро! И да ми бъде добре не на мен, а на всички останали!

Получава се така, че не стига, че трябва да си призная, че цялото зло е в мен и да поправя себе си, за да бъде добре и на другите около мен – но аз отгоре на това и трябва да се наслаждавам, изобщо не чувствайки своето състояние и грижейки се само за това другите да се чувстват добре? Кой ще купи такава методика?

Затова тя става само за онези, в които има точка на истината, и по силата на своята природа те повече не са в състояние да остават в лъжа – каквото и да става, те имат нужда от истината! Такова изискване пристига при човека от страна на природата, а не защото той е някакъв особено добър и герой.

Просто желанието да разкрие истината става за него по-важно от всичко останало в живота. В него изведнъж се разкрива такова ново желание за истината, не съществуващо преди.

А онези, в които съществува само предишното желание – към нашия свят, са съгласни да живеят в лъжа. И затова преследват всичко онова, което способства тази лъжа, удовлетворявайки своя егоизъм.

Само онези, в които е възникнало желанието за истината, което желание те не са в състояние да потиснат – с радост приемат методиката на кабала. Защото нямат изход, повече нищо няма да им помогне. И тези хора напредват.

А ако човек е способен да се съгласи засега на някакъв компромис – той ще избяга. Не трябва да го виним за това или да го пренебрегваме, защото и ти на негово място би направил същото…

Това е природата: която от двете сили е по-голяма, тя и ще победи – механиката е много проста.

От урока по статията „Слугинята, наследяваща своята господарка“, 16.12.2010

[29972]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: