Дърво с вкус на ябълка

каббалист Михаэль Лайтман„Святост“ / отдаване се крие зад „нечистите сили“ / клипот. За да я достигнем, трябва да ги преодолеем – а за това трябва да стана умен, разбиращ, чувствителен, силен.

Ако имаш инструментите (келим) за работа с това, което се крие вътре в кожата (клипа), то ти можеш през нея да се добереш до плода.

До грехопадението на Адам не е имало нечисти сили, „кожа“, клипот. Казват, че цялото дърво имало вкус на ябълка! Вкусваш от ствола, а той е сладък като ябълка, точно същия вкус… Това е знак, че е невъзможно да бъде намерено гнило място, нуждаещо се от поправяне!

Затова на Адам му се е наложило да съгреши, т.е. да разкрие греха. Тъй като греха вече е съществувал. Ние не създаваме нищо ново, а само разкриваме разликата между „възникнало от нищото“ (еш ми-аин) и „винаги съществуващото“ (еш ми еш), творение и Творец, на цялата дълбина на последното четвърто ниво.

Това е разлика между това да бъдеш животно или да бъдеш човек! Именно това ни показват клипот.

Това се нарича „помощ против тебе“. Само помисли, някой стои направо срещу тебе и постоянно ти помага, абсолютно във всичко!

От урока по „Бейт Шаар а-Каванот“, 06.12.2010

 [28943]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: