В очакване на операция на отворено сърце

каббалист Михаэль ЛайтманВъзможно ли е да постигнем мир в нашия свят, във висшите светове? „Мир“ означава абсолютна „пълнота, съвършенство“, а не такъв, когато  ми се струва, че е добре, а след миг,  съм пак недоволен. Ако това е съвършенство – то е завинаги.

Може ли е да постигнем това, програмирано ли е  в природата, или това са просто мои несбъднати мечти и никога няма да ми бъде добре? А ако мирът в светът е възможен, то как да стигнем до него?!

Виждаме, че ситуацията в целия свят става все по-сложна. Като че ли човечеството има всички възможности да се развива към добро, а то пропада в пропаст и изобщо не може да намери правилния път за себе си.

Човекът само се въвлича  във все по-големи проблеми. Всички умеят умно и красиво да разсъждават, а на практика се оказва, че не сме способни да постигнем каквито и да е добри резултати – нито в общия, нито в частния случай.

И защо природата ни поставя през цялото време в противоположно на света и съвършенството положение?! И ако ни е писано в крайна сметка да го постигнем, то как да го направим?

За всичко това Баал а-Сулам пише в своята статия „Мир в света“, която започваме сега да четем.

Не може да има мир в света, докато има хора, които са недоволни от нещо – това вече е недостиг на съвършенство.

Светът се развива, с всеки изминат ден става все по-интегрална система, в която всички части са свързани една с друга като зъбни колелца. Нито едно от тях няма свободата да се отклони и на милиметър в страни, в какъвто и да е смисъл: в желанието си, в мислите си, в действията – без да повлияе с това на всички останали.

Затова в света не може да има покой и съвършенство, докато има макар и един неудовлетворен човек, който не е съгласен, че това състояние е съвършено. Това е закон на интегралната система. Всички сме свързани като органите на едно тяло, а ако един орган заболее – усеща се в целия организъм.

Но от друга страна, придвижването към мира е стъпаловиден процес, както по отношение на целия свят, така и на отделни негови части.

Днешният свят е като болен, който лежи на операционната маса за операция на отворено сърце. И разбира се, че лекарят няма да обърне внимание на дребните му  жалби, като например болка в крака. Затова поправянето на света ще става постепенно.

От урока по статията „Мир в света“, 20.12.2010

[30330]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: