В мечтите – в сливане с Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво oзначава „да издигнем важността на сливането с Твореца“?

Отговор: Ние трябва да преценим: откъде гледаме  пътя си, самите нас и целия свят  – от своята точка или от точката на Твореца? Трябва да се вземе решение.

Ако гледам от своята гледна точка, то „всеки съди в степента на своята порочност” и тогава не виждам истината. Ако обаче гледам от Неговата точка, която трябва да постигна, да стана подобен на Него във всичко, оттам оценявам и виждам всичко.

Оттам  започвам да разбирам, че любовта е подобие на свойствата. Аз приемам  цялата Му природа и тя става като моя собствена – разбира се, над целия ми егоизъм, всичките ми свойства, огромната ненавист и тотална съпротива. Но само тогава мога да разбера, кои от желанията в мен са предназначени за поправяне.

Защото, ако сега гледам, изхождайки от себе си, аз не виждам какво трябва да се поправи, кое е важно сега. Виждам това само в  случай, че улавям крайната точка, както е казано: „Краят на действието е в началния замисъл”.

Въпрос: Но какво пречи на човек да погледне от крайната точка?

Отговор: В мечтите си, той не се намира в състояние на сливане с Твореца – не се безпокои за това, да достави удоволствие на Твореца, и това пречи.

От урока по „Учение за Десетте Сфирот“, 20.12.2010

[30284]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: